20200302_153338Η Μαρία Καραπατσιά αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Ψυχολογίας Υγείας στο Faculty of Μedicine and Health, στο University of Leeds, της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ερευνητικό αντικείμενο την Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία της Διαταραχής Επεισοδιακής Υπερφαγίας.

Εργάζεται ιδιωτικά και είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και στο Πρόγραμμα Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Συνεργάζεται στο πρόγραμμα “Προαγωγή ψυχικής υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς” στο έργο για την Ψυχογενή Ανορεξία της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Είναι εκπαιδεύτρια στα Πρόγραμμα με τίτλο “Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας- Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία” και “Διαταραχές Πρόσληψης Τροφή”, στο πλαίσιο του προγράμματος της Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-learning του ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ.

 Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) και μέλος του παραρτήματος της Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας.

Ειδικεύθηκε στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία ενηλίκων και παιδιών ολοκληρώνοντας την τετραετή εκπαίδευση στην Εταιρεία Γνωσιακών και Συμπεριφοριστικών Σπουδών, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Θεραπειών (EABCT).

Εκπαιδεύτηκε στην Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία, ολοκληρώνοντας το Dialectical Behavioral Therapy Foundational Training του Linehan Institute-Behavioral Tech και του McLean Hospital,  Boston, USA,  συμμετέχοντας σε εργαστήρια Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας του Κλάδου Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας της  ΕΕΕΣ και του Linehan Institute- Behavioral Tech στην Αθήνα και συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Trainers in Training του BTech.

Ολοκλήρωσε εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής, θεωρητικής κατάρτισης στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς και ανάληψης θεραπείας περιστατικών υπό εποπτεία στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεχίζει την εκπαίδευση σχετικά με την ψυχοπαθολογία και θεραπεία ενηλίκων παρακολουθώντας σεμινάρια, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους εισηγητές/εκπαιδευτές.

Παρότι το ενδιαφέρον της την παρούσα περίοδο στρέφεται κυρίως στην ψυχοπαθολογία και θεραπεία ενηλίκων, έχει επίσης εκπαιδευτεί και αποκτήσει εμπειρία σχετικά με την ψυχοπαθολογία και θεραπεία παιδιών και εφήβων. Έχει εκπαιδευτεί στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων ως εκπαιδεύτρια – συντονίστρια σχολών γονέων. Επίσης στην Ψυχοπαθολογία του παιδιού και του εφήβου και στην διάγνωση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), όπως και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (WISC – III, ATHINA test). Έχει επίσης ολοκληρώσει τετραετή κύκλο μαθημάτων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.

Έχει αποκτήσει κλινική εμπειρία στο Κέντρο Πόνου του Αρεταιείου Νοσοκομείου, στα πλαίσια εκπαίδευσης στο Τμήμα Θεραπείας Ενηλίκων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του Νομού Ρεθύμνης, στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παλλήνης του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά.

Έχει εργαστεί εθελοντικά ως ψυχολόγος στον Σύλλογο “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στο Νοσοκομείο “Αγία Σοφία” στην Αθήνα, στον Εθελοντικό Σύλλογο Φοιτητών “ACTION” του University of Leeds με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στους Παγκόσμιους Αγώνες “Special Olympics Athens 2011″ στο Ιατρείο του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο.

Σελίδα στο  Linkedin

Σελίδα facebook Καραπατσιά Μαρία, Ψυχολόγος

Σελίδα Διαταραχή Επεισοδιακής  Υπερφαγίας facebook